Takan, leivinuunin, kanttiuunin ja pönttöuunin lämmitys

[seopress_breadcrumbs]

Koostimme tälle sivulle ammattilaisen vinkit jo käyttöönotetun puupesän lämmitykseen. Ohjeet sopivat hyvin niin takkaan, pönttöuuniin, leivinuuniin kuin vaikka kanttiuuniinkin – mihin tahansa, missä poltetaan puuta.

Mikäli etsit ohjeita vasta valmistuneen uunin ensimmäiseen lämmitykseen, klikkaa tästä!

 

Takan ja uunin lämmityksen kuusi kultaista sääntöä:

1. Puu on puhdas polttoaine

  • Puhtaan puulämmityksen taito on suoraan verrannollinen puusta irtoavien kaasujen polttamisen taitoon.
  • Poltettavan puun tulee olla kuivaa: meidän suosituksemme on kaataa puu helmikuussa, kuivata se läpikotaisin kevätauringossa ja polttaa lokakuussa.
  • Puun kuivuuden tunnistat kalauttamalla pilkkeitä yhteen. Jos ääni on kilahtava ja terävä, puu on riittävän kuivaa poltettavaksi.
  • Kuivasta puusta irtoaa kuori tai kaarna helposti.

2. Takan tai uunin lämmityksen aloittaminen

  • Ennen uunin sytyttämistä tarkista tuhkapesä: tuhka ei saa koskaan ylettyä arinaan asti.
  • Avaa savupelti ja tarkista veto esimerkiksi tulitikun avulla. Jos takassa tai uunissa ei ole vetoa, voidaan sen aikaansaamiseksi polttaa sanomalehtiä nuohousluukussa.
  • Sytykkeet ja parin päivän puuannos kannattaa säilyttää lämpimässä, ulos tuuletetussa tilassa. Näin puu jatkaa kuivumista.

3. Sytyttäminen

  • Palamisen puhtauden tärkeä edellytys on oikeanlainen sytyttäminen.
  • Sytyttämiseen ei saa käyttää jätteitä, kuten maitopurkkia tai muovia.
  • Avaa tuhkaluukun ja takan luukun säädöt kokonaan.
  • Lado alkupanokseksi harvakseen pieniä puita, noin 8-10 cm halkaisijaltaan. Lado puita noin puolet tulipesän tilavuudesta ja laita päällimmäiseksi tikkuja, lastuja, tuohta ja/tai pieni määrä sanomalehtipaperia. Näistä tuohi palaa pisimpään. Näin kaikki mikä kaasuuntuu pääsee leimahtamaan ja palamaan ensimmäisenä.
  • Puut asetetaan tulipesään vaaka-asentoon ja sytytetään keskeltä päältä.

4. Lämmittäminen

  • Kun tuli on syttynyt, säädetään ilma-aukot niin että tulta poltetaan kohtuullisesti. Ilmaa ei pidä antaa liikaa, mutta palamisen tulee hieman kohista.
  • Liekehtivän kaasupalon aikana annetaan ilmaa arinan alta 1/3 ja lisä- eli toisioilmaa takkaluukusta 2/3 osaa. Tämä ohje koskee tiivistettyjä luukkuja. Jos luukkuja ei ole tiivistetty, joudutaan ne yleensä sulkemaan kokonaan.

5. Toinen pesällinen

  • Puuta voidaan lisätä sama määrä kuin ensimmäisessä pesällisessä.
  • Kooltaan 12-15 cm puut asetellaan tiiviisti vasta tummuvan hiilloksen päälle.
  • Tehokkaimman lämmityksen saat polttamalla kaksi pesällistä peräkkäin. Jos tämä ei vielä riitä halutun lämmityksen saavuttamiseen, voit polttaa lisää kolmen-neljän tunnin kuluttua.
  • Palamista ei tule häiritä tarpeettomasti.

6. Lämmityksen lopettaminen

  • Kun liekehtivä kaasupalo on päättynyt, suljetaan takanluukun toisioilma-aukot kokonaan ja tuhkapesän ilma-aukot osittain.
  • Kun hiilloksessa ei enää näy sinisiä liekkejä, suljetaan savupelti lähes kokonaan.
  • Savupelti voidaan sulkea täysin vasta sitten, kun hiilet ovat palaneet täysin loppuun! Tällöin häkävaaraa ei enää ole.

Tupa Uunit Oy

Tehdaskylänkatu 2

11710 Riihimäki

Myynti

Petri Pakarinen
puh. 040 511 9105
petri.pakarinen@tupauunit.fi

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tupa Uunit kartta - Hermannintie 15, Riihimäki